Jeisterzoch

De Jeisterzoch (Geestenoptocht) is een alternatieve Carnavalsoptocht en politieke demonstratie in één. Deze trekt in de avond van zaterdag vóór Carnaval door de straten van Keulen.

De Jeisterzoch in zijn huidige vorm vond voor het eerst plaats in het jaar 1991, toen wegens de tweede Golfoorlog in Irak de Keulse Rosemontagsoptocht niet doorging.
De Keulse “Jecke” waren verontwaardigd dat hun geliefde optocht niet doorging en wilden tóch op de een of andere manier in optocht door de stad trekken. Anderen organiseerden op de gebruikelijke route van de optocht een Anti-golfoorlogdemonstratie. Uiteindelijk gingen anti-oorlogsdemonstranten én de Keulse Jecke sámen door de straten van het stadscentrum van Keulen!

Tijdens de Jeisterzoch zijn er geen Kamelle en ook geen Strüssjer, daarvoor in de plaats echter vele heksen,vampieren en spoken. In de optocht is alles en iedereen die rang en naam in de onderwereld heeft aanwezig. Verder komen ook sowieso honderden “Jecke” bij elkaar om samen te vieren en te dansen om zo ook “de laatste demonen uit hun geheime verblijfplaatsen te lokken”.
In de Jeisterzoch kan iedereen spontaan en zonder aanmelding vooraf als geest of donkere gestalte vermomd door de straten trekken. De route van de Geisterzoch verandert jaarlijks en wordt bewust zó gepland dat er geen wagens of karren aan kunnen deelnemen. Elektronische muziek is ook niet gewenst. De Jeisterzoch heeft ook elk jaar een ander thema / motto, welk gewoonlijk gebaseerd is op recente politieke gebeurtenissen.